HuaweiAls technologiekenner weet je dat je momenteel je blik best richting China houdt. Een van de Aziatische reuzen die zo langzaam maar zeker vaste voet op de Europese markt krijgt, is Huawei. Deze Chinese elektronicagigant staat in Europa voornamelijk bekend vanwege de goedkope -maar oerdegelijke- smartphones. Nu de digitale ontwikkeling opschuift van smartphones naar smartwatches, volgt Huawei het verdere verloop van deze nichemarkt met argusogen.

Het is een beetje koffiedik kijken waarom Huawei nog steeds geen volwaardige smartwatch heeft uitgebracht. Een van de mogelijke verklaringen schuilt in het feit dat het bedrijf eerder eieren voor zijn geld kiest; je kan het onderwerp vanuit verschillende hoeken bekijken, maar trendwatchers geven aan dat de definitieve doorbracht van de smartwatch nog steeds op zich laat wachten. Snufjesgeeks zijn al langer weg van de praktische mogelijkheden die de smartwatch je aanbiedt, maar Huawei lijkt voorlopig te wachten tot de gemiddelde consument ook helemaal overstag gaat. Wanneer dat gebeurt? In 2015, volgens het Chinese bedrijf.

De smartwatch van Huawei?

Tijdens de laatste editie van de FIA (Internationale Funkausstellung; een gigantische tweejaarlijkse mediabeurs in Berlijn) gafHuawei officieel te kennen dit jaar nog een volledig functionele smartwacht op de markt te willen brengen. Die mededeling verraste enigszins aangezien het bedrijf in het verleden regelmatig te kennen gaf weinig tot geen interesse te vertonen in de opkomst van de smartwatch. Bekijk je de externe ontwikkeling van het Chinese bedrijf, dan kan je niet anders dan aangeven dat een volwaardige smartwatch de volgende logische stap is. Met de onlangs uitgebrachte Talkband 1 wil Huawei wel duidelijk een grote speler worden wanneer het aankomt op smartbands; het toestel lijkt zo de natte droom van vele fitnessgebruikers. Een strak en eenvoudig design wordt op een bijzonder praktische manier gekoppeld aan sportieve toepassingen zoals een stappenteller en een hartslagmeter. Bovendien maakte het bedrijf ook indruk op kenners door een 1,4 inch OLED-scherm in de Talkband 1 te integreren. Via een oortje kan je het toestel ook gebruiken om te bellen, maar eerdere reviews van andere smartbands met die functie gaven duidelijk weer dat die optie niet altijd even makkelijk werkt.

Huawei Talkband

Huawei en smartwatches; veel raadsels, weinig info

Hoewel Huawei gretig gebruik maakte van de aanwezige pers om de aankondiging van een eigen smartwatch in de verf te zetten, was het bedrijf verder niet echt happig om informatie te delen. Wat er wel te horen viel, was het gegeven dat de smartwatch van Huawei zou draaien op Android en dat het toestel een beter uiterlijk zou meekrijgen dan het gemiddelde toestel dat je nu op de markt vindt. Het hele verhaal blijft nog wat in nevelen gehuld, maar afgaande op de prestaties van de smartphones van het bedrijf, zijn de verwachtingen alvast hoog gespannen.  Voorlopig gaat de meeste aandacht binnen het bedrijf uit naar de voorstelling van de Mate Ascend 7; het nieuwe vlaggenschip van Huawei en een van de directe concurrenten van de iPhone 6. Analisten verwachten dat Huawei ook dit jaar weer erg gunstige cijfers zal kunnen voorleggen. Andere elektronicareuzen zoals Samsung, Sony en Apple geven momenteel aan niet al te veel terrein te verliezen door de opkomst van Huawei, maar dat verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd.