Smartwatches vergelijken populairder in 2015Het gaat goed met de markt voor smartwatches en wearables, steeds meer consumenten vergelijken en kopen smartwatches.

Smartwatches vergelijken in 2015

Het IDC verwacht dat het aantal verscheepte wearables, met onder andere smartwatches, fors zal toenemen dit jaar. Vorig jaar werden er in totaal zo’n 28,9 miljoen wearables verscheept, nu verwacht het IDC dat dit in 2015 ongeveer 76,1 miljoen zullen worden.

Steeds meer mensen zullen smartwatches vergelijken als we uit gaan van het onderzoek dat het IDC uitgevoerd heeft. Naar verwachting groeit de markt voor wearables namelijk met 22,9% per jaar. Daarbij wordt verwacht dat Apple marktleider zal worden in de smartwatches markt.

Welke smartwatches je kunt vergelijken

Het marktaanbod van smartwatches is enorm, het is echter niet altijd duidelijk welke smartwatches je allemaal kunt vergelijken. Een aantal van de bekendste merken zijn:

  • Apple
  • Samsung
  • Motorola
  • Huawei
  • LG
  • Sony
  • Pebble


De Apple Watch had in kwartaal 2 van dit jaar al een marktaandeel van ongeveer 20% te pakken. Naar verwachting breidt dit uit tot 47% in 2019. Met name zullen afwachtende klanten pas een tweede of derde generatie smartwatches vergelijken van Apple, deze zullen zorgen voor het stijgende marktaandeel.

Smartwatches die gebruik maken van het Android-Wear systeem, zoals Motorla, Huawei, enm LG, wordt van verwacht dat ze niet snel in marktaandeel zullen groeien, maar deze zullen wel een betere marktpositie krijgen door de software van Google. In 2019 zal het marktaandeel van Android-Wear smartwatches op ongeveer 38% uit moeten komen.

De startup van Pebble zal naar verwachting een kleiner marktaandeel krijgen, ondanks de groei in het aantal smartwatches. Momenteel heeft de startup een marktaandeel van ongeveer 8%, in 2019 zal dit gedaald zijn naar ongeveer 3%. Een Pebble smartwatch onderscheidt zich wel van de concurrentie door lage prijzen aan te bieden en om compatibel te zijn met Android- en iOS smartphones. Smartwatches vergelijken wordt door Pebble zeer interessant, dankzij deze startup zijn er grote prijsverschillen te zien.

Nieuwe smartwatch systemen

Toch kunnen we niet uit gaan van de voorspellingen die het IDC doet over het marktaandeel van de smartwatches. Zo moet Linux nog zijn besturingssysteem voor de wearables uitrollen en introduceren bij de producenten. Daarnaast is Samsung nog actief met zijn eigen Tizen besturingssysteem, naar verwachting zal dit systeem een marktaandeel van 6,7% weten te behalen in 2015. Echter durft de IDC geen voorspellingen te doen voor het systeem van Samsung.