Tips bij smartwatches vergelijkenHet is belangrijk om zorgvuldig smartwatches te vergelijken voordat je er één aanschaft. Er zitten veel verschillen in de functionaliteiten en het uiterlijk.

Hieronder staat de navigatie naar de verschillende onderwerpen. Zo kun je direct naar het onderwerp gaan, waar u naar toe wilt.


De besturingssystemen van smartwatches vergelijken

Het eerste waar je op moet letten bij het smartwatches vergelijken is welk besturingssysteem de smartwatch ondersteunt. De smartwatches die Android ondersteunen werken vaak niet op de iPhone, en de smartwatches die iOS ondersteunen werken vaak niet op een Android telefoon.

Besturingssystemen van smartwatches vergelijken Besturingssystemen van links naar rechts: Android, iOs (Apple) en Windows Phone.

Er zijn wel smartwatches die ondersteuning bieden aan zowel Android als iOS, maar op deze smartwatches kun je vaak geen apps installeren en dus alleen de smartwatch gebruiken als sporthorloge of om notificaties te bekijken. Bepaal vooraf of je een smartwatch wilt met enkel de basisfuncties of een smartwatch waarop je applicaties kunt installeren en bijvoorbeeld kan sms’en of navigeren.

De functionaliteiten van smartwatches vergelijken

Bij het smartwatches vergelijken is het belangrijkste wat je ermee wilt gaan doen. Wil je het gebruiken als sporthorloge dan moet je vooral letten op de ingebouwde hardware zoals een stappenteller en het meten van de verbrande calorieën. Wil je een smartwatch gebruiken als functioneel horloge dan moet je letten op het opslaggeheugen, de software en het aanbod van applicaties die te downloaden zijn. In de onderstaande tabel worden drie verschillende smartwatches vergeleken.

Samsung Gear S2 Apple Watch Motorola Moto 360
Ondersteund Android iOS Android + iOS
Batterijduur 48 uur 18 uur 24 uur
Type scherm Super amoled Oled LCD
Functies
  • Accelerometer
  • Hartslagsensor
  • Hoogtemeter
  • Hartslagmeter
  • Slaapritme meter
  • Accelerometer
  • Hartslagsensor
  • Stappenteller
Navigatie Ja Ja Nee
Apps downloaden Ja Ja Ja
Prijs € 314,- € 419,- € 292,41

Een smartwatch kan zeer handig zijn. Als je bijvoorbeeld veel meldingen op je telefoon krijgt, of veel naar muziek luistert hoef je enkel naar je smartwatch te gaan om de meldingen te zien of nummers door te spoelen. Daarnaast is een smartwatch ook handig wanneer je veel gebruik maakt van navigatie op je smartphone. Door middel van een smartwatch kun je op je horloge de weg vinden. De Apple Watch maakt zelfs gebruik van trillingen wanneer je links en rechts af moet slaan, zo hoef je dus helemaal niet op een scherm te kijken.

Het uiterlijk van smartwatches vergelijken

Naast de grote verschillen in functionaliteiten zitten er ook grote verschillen in het uiterlijk van smartwatches. Daarom moet je zowel de functionaliteiten als het uiterlijk van smartwatches vergelijken. Sommige smartwatches hebben een E Ink zwart-wit scherm met een klassieke uitstraling terwijl andere smartwatches een lcd-scherm hebben met een hele moderne uitstraling. Het voordeel van een zwart-wit scherm is dat de batterij een stuk langer meegaat dan bij een smartwatch met lcd-scherm.

Klassieke en moderne uitstraling smartwatchKlassieke uitstraling versus moderne uitstraling smartwatches

Als je veel wilt afwisselen, is het aan te raden om te kiezen voor een smartwatch waarvan je de bandjes kunt verwisselen. Je kunt bijvoorbeeld bij de Apple Watch en de Motorola Moto 360 de bandjes verwisselen. Bij sommige smartwatches is het ook mogelijk om verschillende klokken te downloaden, zodat je smartwatch elke dag een andere uitstraling heeft. Op de Galaxy Gear kun je verschillende klokken downloaden. Het is ook mogelijk om de NS-stationsklok te downloaden op je smartwatch.

Verschillende klokken op smartwatchesVerschillende te downloaden klokken voor de Samsung Galaxy Gear, inclusief de NS stationsklok

Wanneer je dus smartwatches gaat vergelijken, moet je op drie onderdelen letten: het besturingssysteem, de functionaliteiten en het uiterlijk. Het besturingssysteem is het belangrijkste onderdeel om je smartwatch te kunnen koppelen met je smartphone. Let goed bij het vergelijken van smartwatches op welke besturingssystemen worden ondersteund. Vervolgens kun je gaan kijken waar je je smartwatch voor wilt gaan gebruik. Er zitten grote verschillen in de functionaliteiten voor sporthorloges en voor horloges voor functioneel gebruik. Als laatste moet je letten op het uiterlijk van je smartwatch. Je kunt kiezen voor modellen met een klassieke uitstraling en voor modellen met een moderne uitstraling.