FitbitGrote sportmerken zijn maar beter op hun hoede. Fitbit, het bewegingsgerichte bedrijf uit de Verenigde Staten, brengt deze week nog een compleet nieuwe wearable uit waarvan de functies wel erg dicht in de buurt komen van de mogelijkheden van de gemiddelde smartwatch. Fitbit heeft zich in het verleden altijd toegelegd op de productie van wearables die enkel en alleen over sportgerichte functies beschikten. Met de Fitbit Surge lijkt het bedrijf haar actieterrein wat uit te breiden. Benieuwd wat er precies gaande is?

Het is geen geheim dat sportfanaten smeken om wearables die er wat hipper uitzien. Naast een design dat wat meer tot de verbeelding spreekt, hoor je vandaag meer en meer joggers mopperen over de eerde beperkte mogelijkheden van hun fitband. Zo is het bijvoorbeeld handig om te weten hoe het met je calorieverbruik zit tijdens het hartlopen, maar dergelijke praktische aspecten verdwijnen in het niets als je tijdens een intensieve sportsessie je smartphone niet met het toestel om je pols kan verbinden. De Fitbit Surge zou precies dat probleem verhelpen.

De Fitbit Surge; kleine aanpassingen?

Design is niet alles, maar het oog wil ook wat. Dat devies lijkt Fitbit hoog in het vaandel te dragen. Toen de Fitbit Surge in oktober 2014 werd aangekondigd, kon je al horen dat er wat meer aandacht naar het ontwerp en het scherm zou uitgaan; toch kon je als consument beter geen al te hoge verwachtingen koesteren. Wat is het dan dat je met de Fitbit Surge om je pols bevestigt? In vergelijking met de meeste sportgerichte wearables valt de Fitbit Surge eerder wat groot uit. Het is dan ook erg verrassend dat het toestel erg licht aanvoelt; dat aspect mag je uiteraard niet onderschatten. Als je aan het sporten bent, mogen je prestaties immers niet beïnvloed worden door het gewicht van je accessoires. Daarnaast valt vooral het grote geïntegreerde OLED-scherm op. De Fitbit Surge past zo perfect in het rijtje slimme toestellen die een hoogtechnologische look proberen te vermijden. Ook belangrijk; het toestel bestaat voornamelijk uit kunststof en is beschikbaar in een aantal kleuren. Fitbit Surge

Van smartwatch tot smartwatch; de Fitbit Surge!

Beweren dat de Fitbit Surge je hetzelfde kan bieden als “klassieke” smartwatches is wat kort door de bocht. De primaire markt voor het bedrijf bestaat nog steeds uit (recreatieve) atleten op zoek naar een sportgerichte wearable met enkele smartwatchfuncties. Volgens kenners is het echter slechts een kwestie van tijd voor Fitbit helemaal overstag gaat. Met andere woorden; een eigentijdse en volwaardige smartphone die je alle mogelijkheden schenkt waarvoor het bedrijf bekend staat, zit er aan te komen. Fitbit zelf ontkent dergelijke geruchten en geeft aan zich eerder te willen richten op de ontwikkeling van nieuwe sporttoepassingen. Wil je graag zelf aan de slag met de Surge? Dan zal je tot april geduld moeten uitoefenen. Hou er rekening mee dat een aantal van de vorige modellen van het bedrijf niet meteen in grote aantallen in Nederland beschikbaar waren. Voorlopig lijkt dat echter niet het geval te worden voor de Fitbit Surge. Ook leuk om te weten; de richtprijs bedraagt momenteel €250.